Vormingscheques Pro KMO

Een brief van de Provincie Antwerpen in mijn bus. “Proficiat met de start van uw onderneming. Ondernemers zoals u, vormen de motor van onze economie en liggen aan de basis van onze welvaart en ons welzijn.” Waw! Ik ga helemaal op roze wolkjes zweven. Heb nooit beseft dat ik aan de oorsprong lig van de welvaart van de Provincie. Een prachtige omschrijving is dat.motoreconomie

Mijn euforie stijgt ten top als ze mij zomaar 5 vormingscheques cadeau doen van in totaal 150 euro. Daarmee kan ik gaan bijscholen bij “een van de erkende opleidingsverstrekkers vermeld op onze website”. Snel naarprokmo.be gesurft.

Hmm. IP Computer Training Centrum 3D op de Herentalsebaan. IT-cursussen op drie straten van mijn deur? Jakkes, een franstalige website over IP Adress Management, tracking IP en meer van dat. Van vorming niks te bespeuren.

Kluwer dan maar proberen. Heb horen zeggen dat die een goede naam hebben. Vind workshops over marketing, copywriting en “correcte en heldere taal in bedrijfsteksten”. Danig interessant. Ook “Optimaliseer de gebruiksvriendelijkheid van uw website.” De prijzen dan. Ik klik wat behoedzamer nu. Dat kost mij 650 euro voor een dag of 1.170 euro voor twee dagen.

Waarom laat de Provincie starters niet zelf kiezen waar ze vorming volgen? Ik begrijp dat gulle donateurs enige eisen willen stellen aan de opleiding die ze aanbieden. Tenslotte is het niet de bedoeling om hobbycursussen te gaan betalen. Hoewel. Wat voor de ene een hobby is, kan voor de andere pure beroepsernst zijn. Ayurvedische massage bijvoorbeeld. Dat is ook een vak. Waar je centen mee kan verdienen als je er in bedreven bent. Net zoals tekstschrijven.

Creatief schrijven staat niet op de lijst. Daar volgde ik 18 uren “Schrijven voor lezers”. Tegen 180 euro voor drie volle dagen. Solide, praktijkgericht, zonder blabla. En een gedreven lesgever. Echt waar voor je geld. Maar niet erkend door de Provincie. Hoewel Creatief Schrijven wel Vlaamse subsidies ontvangt. Jammer. Ik zou maar 30 euro moeten opleggen om de vervolgmodule te volgen.

Maar toch, dank u Provincie. We zullen er wat creatief mee omspringen.