Talent en passie

“Talent does not define you. Passion does.”
Een mooi citaat. Gelezen op de blog van een human resources manager.
Alleen:
Wat ik wil, is niet wat ik goed kan.
Wat ik kan, is niet wat ik echt wil.

Ik ben een moeilijke kluif voor de human resources. Ben trouwens nog altijd op zoek naar een mooie Nederlandse vertaling voor human resources. Menselijke hulpbronnen? Werknemersrijkdom? Het eerste klinkt alsof ik moet aangeboord worden als was ik een Saoedische oliereserve. Het tweede roept beelden op van een blauwekieldragende arbeidster in een stalinistisch rijk. Wie kent iets beters?

Maar terug naar de zaak nu. Op school moet je vooral doen wat je goed kunt. Want dan heb je goede cijfers. Succes dus. Als je dan gaat werken, en je staat oog in oog met een menselijkehulpbronnenmanager moet je plots vooral doen wat je wilt. Want er moet passie mee gemoeid zijn. Het is dat of geen succes. Ik ben bang dat dit te ingewikkeld is voor mij.

tafel

Wat ik wel begrijp is dit: mijn man bereidt aubergineschotels met passie. Waarbij passie geen vleesvervanger of alternatief voor varkensvlees is. Ik eet zijn lekkernijen ook op met passie. Zonder veel eettalent te hebben. Dit moet wel klare taal zijn. Toch in elk geval voor een hr-manager.