Niet moeilijk doen

Gemakkelijk schrijven is niet gemakkelijk. Dat is schrijven zoals je spreekt.
Toch is ‘positieve naambekendheid’ hetzelfde als een ‘goede naam’, is ‘demotiverend’ een afknapper, terwijl ‘teleurstellend’ dat iets minder is, en is ‘backoffice’ vaak simpelweg te vervangen door ’software’.
Leve gemakkelijke woorden!

Of wat denk je van deze stukjes? Op welke van de twee was de eindredacteur aan het werk?

‘Dankzij de BlackBerry<product> hoeft u nooit meer een notebook en projector mee te nemen naar uw volgende vergadering. U maakt via Bluetooth simpelweg een verbinding tussen uw BlackBerry en de <product>. Vervolgens sluit u het slechts 140 gram wegende kastje via een VGA-of S-videokabel aan op een aanwezige projector of monitor, en presenteren maar….’

of

‘Dankzij de BlackBerry<product> hoeft u nooit meer met notebook en projector naar een vergadering. U maakt via bluetooth een verbinding tussen uw BlackBerry en de <product>, sluit het amper 140 gram wegende kastje via een vga- of S- videokabel aan op een projector of monitor, en presenteren maar.’

De tweede frase klinkt vlotter en lichter dan de eerste. Het BlackBerry <product> uit het eerste stukje is een wat ingewikkeld toestel, dat uit het tweede stuk een hebbeding.

Wat is het leuke van iets moeilijk simpel maken? Het heeft iets met schoonheid te maken.  En ook iets met ”Less is more”. Volgens mijn auditief esthetisch gevoel klinken makkelijke zinnen mooier.

Maar ‘less’ betekent vooral niet minder werk of inspanning. Integendeel.