Absurde vragen uit het alledaagse leven


vergadering
Ik zit naast haar aan de vergadertafel. Ze projecteert letters op de muur. Ik schat haar mijn leeftijd. Na afloop geeft ze me haar kaartje: senior consultant. Een klik in mijn hoofd. Die zegt: Sofie Cloostermans – senior redactrice – aangename kennismaking.
Hoe ga ik om met senioren van mijn eigen leeftijd?

Ik zit tegenover mijn huisarts. De man zegt dat ik sinusitis heb. Priemende hoofdpijn en het onvermogen om normaal te denken. “Ik zal je twee dagen geven. Heb je een briefje nodig?” vraagt hij. “Neen,” zeg ik, “ik werk als zelfstandige.” Stilte. Geen briefje, geen verlof.
Hoe ziek moet ik zijn om er recht op te hebben?

Ik krijg een oude bekende aan de lijn. Hij overvalt me met een opdracht én een deadline. Of ik het kan doen? Ik zeg neen, mijn agenda zit vol. Niet kunnen helpen, dat knaagt een beetje.
Hoe zeg ik neen om toch ja te bedoelen?