Man over woord


bootje
Vrijdagavond rond half negen gaat bij mij het kijkkastje aan. Dan kijk ik naar Man over woord. Dat leuke taalprogramma van Canvas. Waarin tot hier toe geen man overboord ging. Neen, Pieter Embrechts staat standvastig op zijn schip.

Filosoferen over taal, zoeken naar de oorsprong van woorden: dat het nu eens en plein public gebeurt, via een massamedium en met flitsende filmpjes opgevrolijkt. Dat is zo cool. Man over woord heft geen vermanend vingertje, is niet academisch of muf. Maar vertrekt van de taal als mysterie. De taal als een hebbeding. En het gemakkelijke is dat je niks hoeft te doen om het te hebben!

Ik vind het verheffend: een programma over taal. En het was hoog tijd dat zoiets er kwam. Na So You Think You Can Dance of Komen Eten en konsoorten. Natuurlijk is dansen sexy en zet iedereen wel eens een pasje. En koken doet de halve mensheid als ie honger heeft. Maar taalgebruiker zijn we, zonder uitzondering, echt allemaal. Vreemd dan toch, dat taal zo zelden een gespreksonderwerp is.

Vooral de etymologische verklaringen vind ik boeiend. Stakker, dat woord komt oorspronkelijk uit Noorwegen, van ’stakkar’, wat arme oude man betekent. En piekeren reisde van het Arabische Schiereiland via Indonesië naar onze taal, en gaat terug op de Arabische stam ‘fikr’.

Je moet echt eens kijken volgende vrijdag.  Ik kijk er al naar uit